09 September, 2009

Musim Kemarau

Tahun ini seperti musim kemarau bagi pembelian kerajaan. Kita sudah dekat ke hujung tahun, tetapi nampaknya tidak ada lagi pembelian buku oleh agensi kerajaan. Ramai teman-teman yang kata, kerajaan sudah tidak ada duit untuk beli buku.


Ada beberapa kontrak pembelian yang besar;

Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) - PNM mempunyai lebih dari 1000 perpustakaan desa seluruh negara. Biasanya PNM akan membli pelbagai jenis buku tempatan yang sesuai untuk bacaan masyarakat desa setiap tahun. Jumlahnya agak besar, sekitar 1000 naskah setiap tajuk. Tahun ini nampaknya belum ada angin-anginnya sama sekali.

KEMAS - KEMAS membeli buku untuk guru tadika-tadikanya, dan juga pusat latihan guru tadika. Jika buku yang dibeli untuk rujukan semua guru tadika, jumlahnya memang besar. Sekitar 8000 naskah.

Bahagian Buku Teks (BBT) - paling terkenal adalah pembelian buku teks KBSR dan KBSM. Ini salah satu punca perniagaan utama banyak penerbit buku berasaskan silibus. Spekulasi mengatakan bahawa musim buku teks baru adalah tahun 2012 nanti, sempena pemansuhan sistem PPSMI.

Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP) - Fungsinya adalah membeli buku untuk pusat sumber sekolah-sekolah. Tetapi kerana fiasco yang berlaku dalam proses pembelian BTP, fungsi pembelian ini sekarang dipindahkan kepada satu unit di bawah BBT bermula dalam tahun 2010.

Sehingga sekarang, masih belum terdengar bilakah pembelian ini akan dilaksanakan. Bagi industri buku kita yang masih mentah ini, setiap pembelian kerajaan adalah bermakna. Disinilah penerbit boleh membuat sedikit jualan bonus. Dan rezeki inilah juga yang menjadi bonus dan imbuhan kepada pekerja dalam industri penerbitan.

Penerbit tertunggu - tunggu jika akan ada pembelian tahun ini. Yang menjadi debaran ialah jika semua projek ini keluar pada hujung tahun. Pasti pembekalannya nanti terpaksa dibuat dalam tempoh yang singkat. Semua orang akan terkejar-kejar hujung tahun ini untuk menyelesaikan pembekalan mereka.

Kalau lewat pun, semoga ada pembelian tahun ini, yang bagi kebanyakkan penerbit adalah tahun yang mencabar.

Jangan sampai tidak ada pembelian.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
MOHAMED NOOR OTHMAN berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.