Langkau ke kandungan utama

Musim Kemarau

Tahun ini seperti musim kemarau bagi pembelian kerajaan. Kita sudah dekat ke hujung tahun, tetapi nampaknya tidak ada lagi pembelian buku oleh agensi kerajaan. Ramai teman-teman yang kata, kerajaan sudah tidak ada duit untuk beli buku.

Ada beberapa kontrak pembelian yang besar;

Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) - PNM mempunyai lebih dari 1000 perpustakaan desa seluruh negara. Biasanya PNM akan membli pelbagai jenis buku tempatan yang sesuai untuk bacaan masyarakat desa setiap tahun. Jumlahnya agak besar, sekitar 1000 naskah setiap tajuk. Tahun ini nampaknya belum ada angin-anginnya sama sekali.

KEMAS - KEMAS membeli buku untuk guru tadika-tadikanya, dan juga pusat latihan guru tadika. Jika buku yang dibeli untuk rujukan semua guru tadika, jumlahnya memang besar. Sekitar 8000 naskah.

Bahagian Buku Teks (BBT) - paling terkenal adalah pembelian buku teks KBSR dan KBSM. Ini salah satu punca perniagaan utama banyak penerbit buku berasaskan silibus. Spekulasi mengatakan bahawa musim buku teks baru adalah tahun 2012 nanti, sempena pemansuhan sistem PPSMI.

Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP) - Fungsinya adalah membeli buku untuk pusat sumber sekolah-sekolah. Tetapi kerana fiasco yang berlaku dalam proses pembelian BTP, fungsi pembelian ini sekarang dipindahkan kepada satu unit di bawah BBT bermula dalam tahun 2010.

Sehingga sekarang, masih belum terdengar bilakah pembelian ini akan dilaksanakan. Bagi industri buku kita yang masih mentah ini, setiap pembelian kerajaan adalah bermakna. Disinilah penerbit boleh membuat sedikit jualan bonus. Dan rezeki inilah juga yang menjadi bonus dan imbuhan kepada pekerja dalam industri penerbitan.

Penerbit tertunggu - tunggu jika akan ada pembelian tahun ini. Yang menjadi debaran ialah jika semua projek ini keluar pada hujung tahun. Pasti pembekalannya nanti terpaksa dibuat dalam tempoh yang singkat. Semua orang akan terkejar-kejar hujung tahun ini untuk menyelesaikan pembekalan mereka.

Kalau lewat pun, semoga ada pembelian tahun ini, yang bagi kebanyakkan penerbit adalah tahun yang mencabar.

Jangan sampai tidak ada pembelian.

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
MOHAMED NOOR OTHMAN berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…