08 Februari, 2007

Tumbangnya kedai buku Indie di US.

Satu artikel dalam LATimes.com

Pada pertengahan tahun 90 kebanyakkan kedai buku Indie tumbang kerana tidak mempu bersaingan dengan Chain Bookstore seperti Borders, dan Barnes & Noble.

Tetapi, kini cabaran utama mereka adalah kedai buku online seperti Amazon.com. Amazon bukan hanya menjual bestseller dengan harga rendah, malah menjual buku second hand (popular di US). Kedai buku Indie dan juga kedai buku second hand terpukul oleh kehadiran Amazon.

Kehadiran internet merubah sama sekali habit pembelian masyarakat.

Menurut pekedai indie, sukar sekali untuk mencari sebarang trend sosial atau demografi yang boleh memberi sinar baru kepada kedai buku Indie selepas hadirnya internet. Dan fenomena tumbangnya kedai Indie boleh dilihat diseluruh US.

Amazon beroperasi seperti yang dibincangkan dalam The Long Tail. Konsumer hari ini mahu pilihan. Dengan hadirnya internet, sekecil-kecil pembaca dan penulis boleh mencari peminatnya sendiri. Fungsi orang tengah (broker) yang dimainkan oleh penerbit dan kedai buku semakin terhakis. Pilihan tanpa had.

http://www.latimes.com/technology/la-fi-bookstores7feb07,1,714225.story?page=3&ctrack=1&cset=true&coll=la-headlines-technology

Tiada ulasan: