04 Disember, 2009

Siapa Perlu Beli Buku Teks Sendiri?

Ini soalan yang dijawab oleh BBT dalam perbincangan ringkas dengan Persatuan Penerbit beberapa hari lepas.


1. Pelajar MRSM. Sebagai bekas pelajar MRSM Kuantan, saya arif tentang keperluan kami pelajar MRSM. Semua buk teks kena beli sendiri.

2. Pelajar sekolah swasta lain. Sekolah antarabangsa, sekolah swasta islam, sekolah swasta cina, sekolah swasta pendidikan khas. Semua pelajar ini kena beli sendiri. Data ada di Bahagian Pelajaran Swasta (yang websitenya masih tidak diupdate dari tahun 2007)

3. Ibu bapa yang mahu anaknya guna buku baru. Mereka tidak mahu buku teks usang dari skim pinjaman.

4. Pelajar yang terpaksa membeli buku ganti kerana hilang/rosak dan sebagainya. Mesti beli buku baru.

5. Cikgu yang masih menuntut di Institut Latihan Guru.

Semua orang-orang ini perlu kepada buku teks di pasaran terbuka.

Masalah utama mereka ialah kebanyakkan kedai buku tidak lagi menjual buku teks, sejak menteri mengumumkan dasar buku teks percuma untuk semua. Alasan pekedai buku ialah tidak ada orang yang mahu beli buku teks lagi. Dari satu segi munasabah, tetapi bila melihat senarai 1 hingga 5 diatas, jelas ada ramai yang perlu.

Berapa banyak stok kedai mesti ada?

Informasi jumlah pelajar bagi no 1 dan 2 ada di MARA, dan Bahagian Pelajaran Swasta(BPS). Masalah kecil ada bila BPS tidak kemaskini data dalam laman web mereka. Tetapi saya yakin boleh dibuat melalui panggilan telefon.

Dimana tempat boleh kita rujuk?

Pergi ke laman web Bahagian Buku Teks. Laman web BBT sepatutnya menjadi portal untuk menyalurkan pelbagai jenis maklumat kepada ibu bapa dan pelajar yang perlu membeli buku teksnya sendiri.