Langkau ke kandungan utama

Buku Teks Runtuh 2010

Bila dasar PPSMI ditukar kepada MBMMBI, maka adalah keperluan untuk menukar buku teks sekolah. Industri sedang giat mempersiapkan diri untuk beberapa perubahan yang penting dalam tahun 2011.

Pertama, korikulum baru akan digunakan dalam tahun 2011. Bermula dengan darjah 1 dan tingkatan 1. Korikulum ini dipanggil Korikulum Transformasi. Sehingga kini belum nampak apa-apa dokumen lagi. Tetapi, pasti Kementerian akan membuat latihan, seminar dan penerangan besar-besaran untuk implementasinya nanti. Tunggu sahaja beritanya.

Dua, buku teks darjah 1 dan tingkatan satu akan ditukar dalam tahun 2011. Ini bermakna Bahagian Buku Teks (BBT) yang mengkoordinasi penerbitan buku teks akan mula mengeluarkan tender seawal januari tahun depan.

Buku teks baru ini mesti siap dan dihantar ke sekolah selewat-lewatnya bulan Disember 2010. Saya dimaklumkan yang ada 28 tajuk baru akan diterbitkan. Saya jangka semua buku teks baru ini akan menggunakan korikulum transformasi nanti.

Tinggal 12 bulan sahaja lagi.

Tiga, buku teks untuk darjah 2, tingkatan 2 dan tingkatan 4 akan ditukar dalam tahun 2012. BBT akan memulakan program penerbitan kumpulan ini lebih awal, dan saya jangka tender akan keluar seawal pertengahan tahun 2010.

Ini bermakna BBT ada masa yang lebih selesa, lebih kurang 18 bulan untuk penyediaan buku-buku kumpulan ini.

Empat, aspek MBI akan menumpukan kepada 'the art of language'. Ini memberi peluang kepada penerbit untuk memperkenalkan pelbagai buku bahasa inggeris yang sepadan. Sastera, puisi, drama dan pelbagai buku bantu dalam aktiviti bahasa Inggeris boleh dipasarkan.

Lima, aspek MBM adalah peluang terbesar untuk penerbit tempatan. Ini bermakna penerbitan buku sains, matematik dan bahan-bahan bacaan tambahan dalam bidang ini boleh dilipat gandakan. Kali ini, sekolah tidak perlu lagi membeli buku import dalam subjek sains dan matematik.

Apa pun, 2010 akan jadi tahun durian runtuh untuk penerbit buku teks Malaysia.

Amin, syukur atas rezeki Allah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.