04 Disember, 2009

Buku Teks Runtuh 2010

Bila dasar PPSMI ditukar kepada MBMMBI, maka adalah keperluan untuk menukar buku teks sekolah. Industri sedang giat mempersiapkan diri untuk beberapa perubahan yang penting dalam tahun 2011.

Pertama, korikulum baru akan digunakan dalam tahun 2011. Bermula dengan darjah 1 dan tingkatan 1. Korikulum ini dipanggil Korikulum Transformasi. Sehingga kini belum nampak apa-apa dokumen lagi. Tetapi, pasti Kementerian akan membuat latihan, seminar dan penerangan besar-besaran untuk implementasinya nanti. Tunggu sahaja beritanya.

Dua, buku teks darjah 1 dan tingkatan satu akan ditukar dalam tahun 2011. Ini bermakna Bahagian Buku Teks (BBT) yang mengkoordinasi penerbitan buku teks akan mula mengeluarkan tender seawal januari tahun depan.

Buku teks baru ini mesti siap dan dihantar ke sekolah selewat-lewatnya bulan Disember 2010. Saya dimaklumkan yang ada 28 tajuk baru akan diterbitkan. Saya jangka semua buku teks baru ini akan menggunakan korikulum transformasi nanti.

Tinggal 12 bulan sahaja lagi.

Tiga, buku teks untuk darjah 2, tingkatan 2 dan tingkatan 4 akan ditukar dalam tahun 2012. BBT akan memulakan program penerbitan kumpulan ini lebih awal, dan saya jangka tender akan keluar seawal pertengahan tahun 2010.

Ini bermakna BBT ada masa yang lebih selesa, lebih kurang 18 bulan untuk penyediaan buku-buku kumpulan ini.

Empat, aspek MBI akan menumpukan kepada 'the art of language'. Ini memberi peluang kepada penerbit untuk memperkenalkan pelbagai buku bahasa inggeris yang sepadan. Sastera, puisi, drama dan pelbagai buku bantu dalam aktiviti bahasa Inggeris boleh dipasarkan.

Lima, aspek MBM adalah peluang terbesar untuk penerbit tempatan. Ini bermakna penerbitan buku sains, matematik dan bahan-bahan bacaan tambahan dalam bidang ini boleh dilipat gandakan. Kali ini, sekolah tidak perlu lagi membeli buku import dalam subjek sains dan matematik.

Apa pun, 2010 akan jadi tahun durian runtuh untuk penerbit buku teks Malaysia.

Amin, syukur atas rezeki Allah.

Tiada ulasan: