Langkau ke kandungan utama

PPSMI : Nasi Sudah Jadi Bubur

Pertama sekali, tahniah TPM kerana berani dan bijak.

Tahniah TPM!

Bijak! Beliau mengaku bahawa data yang dikumpul menunjukkan bahasa polisi ini gagal sama sekali meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris. Perbelanjaan lebih dari R 4 Billion, dan penguasaan bahasa Inggeris pelajar hanya naik tidak sampai 3%.

Bijak kerana beliau tidak membenarkan prejudis peribadi menguasai pemikirannya, tetapi membenarkan rasional data memandu keputusan beliau.

Berani kerana sanggup menangani isu nasional yang sebegini besar dengan bijak. Bukan calang orang yang sanggup mengadap Tun Mahathir untuk memberitahu beliau tentang kegagalan polisi PPSMI yang diasaskan oleh beliau itu. Anak jantan. Najib sendiri belum pasti berani ambil risiko ini, kalau Hishamuddin jauh sekali.

Saya hormat beliau kerana berani ambil keputusan ini.

Masalah Sebenar Sudah Pecah.

Seterusnya, kitaa lihat sekarang masalah sebenar dalam pengajaaran bahasa Inggeris -
  • Isu guru yang tidak cukup sampai 14000 orang.
  • Isu kompetansi guru bahasa Inggeris di sekolah.
  • Isu sumber untuk kelas bahasa Inggeris, dan masa pengajaran
Inilah masalah sebenar yang menyebabkan penguasaan bahasa Inggeris jatuh.

Bapak menteri (terutamanya Hishamuddin 'sengih'),

Cara berfikir kita mesti kemas. Jangan berfikir secara herot perot.

Kalau kelas bahasa Inggeris yang bermasalah, selesaikan disini. Jangan melalut mengganggu kelas sains dan matematik. Tidak ada kena mengena sama sekali.

Oleh kerana jelas sekali beliau ini kurang bijak, saya guna analogi. Ambil contoh, sistem stering kereta kita rosak. Tetapi kita bawak pergi kedai cat badan, dan sembur cat baru. Lepas 5 tahun, kita masih merengek kenapa stering kita masih tak betul. Bukankah bodoh namanya pergi cat badan kereta itu - nampak cantik, tapi masalah stering makin bocor dan bobrok. Malah, boleh bawa kepada terjadi kemalangan oleh sebab kelemahan akal kita itu.

Kamu sudah belanjakan RM 4 Billion wang rakyat untuk projek yang ROInya sangat buruk. Kalau kamu jadi pengurus, saya sudah pecat.

Saya mahu pengurus yang cekap dalam mengkaji dan memilih solusi terbaik, yang paling efektif dan memberikan ROI terbaik untuk dana kita.

Nasib baik ada Muhyiddin.

Melihat Kebelakang.

Kalau perkara ini ditangani dari awal, pasti defisit ini tidak akan jadi sebegitu buruk.

Kalau kita menggunakan RM4 billion itu secara bijak;
  • Membangunkan universiti bahasa moden dan Institusi latihan guru
  • Mengambil dan melatih guru secukupnya
  • Membangunkan pedagogi baru (atau beli dari luar kalau perlu)
  • Dan seterusnya
Kita boleh cakap lagi dan lagi tentang apa kita patut buat dulu. Kata kerjanya disini - kalau.

Sekarang nasi sudah jadi bubur.

Ulasan

wahyu deen berkata…
Assalamualaikum... Tuan Arief.

Saya menyokong dan bersetuju dengan hujah-hujah dari Tuan.
Memang bagus sangat-sangat PPSMI dimansuhkan.

Cuma, persoalan yang pasti timbul, kenapa mengambil masa yang lama sehingga tahun 2012.

Pelbagai tanda tanya telah timbul sekarang.
Adakah pemansuhan ini hanya gimik politik?

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.