24 Disember, 2016

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 2/4)

B. Kategori langganan (Subscription) atau dipanggil juga sebagai Buffet.

Ini konsep paling baru yang diperkenalkan di Malaysia. Umumnya pengguna melanggan bahan bacaan yang disediakan dengan satu yuran bulanan. Pelanggan tidak memiliki ebook didalam servis ini, tetapi hanya menyewa. Selagi sewa dibayar, selagi itu konten boleh diakses.

Konsep ini semakin kuat apabila servis gaya buffet ini menyediakan akhbar harian, majalah bulanan dan buku dalam pakejnya.

Di Malaysia, servis konsep Buffet dibawakan oleh Pubu. Pubu ialah sebuah syarikat dari Taiwan. Dibawah servis Pubu, pelanggan membayar sewa RM10/bulan untuk mengakses akhbar, majalah dan buku dalam bahasa Melayu, Inggeris dan Mandarin. Sewa ini boleh dimasukkan ke dalam bil telefon.

App Pubu ada didalam Google Play dan Apple Appstore. 

Ada tempoh percubaan percuma.

Pilihan akhbar, majalah dan buku. 

Umumnya, bagi penerbit buku, tajuk-tajuk baru tidak dimasukkan dalam katalog Buffet. Tajuk-tajuk baru dijual secara premium menggunakan konsep Pay Per Download. Setelah tajuk-tajuk itu melepasi satu tempoh masa (dalam istilah penerbitan, praktis ini dipanggil windowing), barulah ia ditawarkan secara Buffet. 
Penyedia perkhidmatan Buffet akan sentiasa aktif bergerak mencari bahan-bahan bacaan baru untuk ditambah ke dalam katalog mereka setiap bulan. Untuk pelanggan, anda mendapat akhbar baru setiap hari, majalah baru setiap bulan dan pelbagai ebook secara berterusan dan konsisten. 

BERSAMBUNG ke Part 3/4.


Tiada ulasan: