Langkau ke kandungan utama

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 2/4)

B. Kategori langganan (Subscription) atau dipanggil juga sebagai Buffet.

Ini konsep paling baru yang diperkenalkan di Malaysia. Umumnya pengguna melanggan bahan bacaan yang disediakan dengan satu yuran bulanan. Pelanggan tidak memiliki ebook didalam servis ini, tetapi hanya menyewa. Selagi sewa dibayar, selagi itu konten boleh diakses.

Konsep ini semakin kuat apabila servis gaya buffet ini menyediakan akhbar harian, majalah bulanan dan buku dalam pakejnya.

Di Malaysia, servis konsep Buffet dibawakan oleh Pubu. Pubu ialah sebuah syarikat dari Taiwan. Dibawah servis Pubu, pelanggan membayar sewa RM10/bulan untuk mengakses akhbar, majalah dan buku dalam bahasa Melayu, Inggeris dan Mandarin. Sewa ini boleh dimasukkan ke dalam bil telefon.

App Pubu ada didalam Google Play dan Apple Appstore. 

Ada tempoh percubaan percuma.

Pilihan akhbar, majalah dan buku. 

Umumnya, bagi penerbit buku, tajuk-tajuk baru tidak dimasukkan dalam katalog Buffet. Tajuk-tajuk baru dijual secara premium menggunakan konsep Pay Per Download. Setelah tajuk-tajuk itu melepasi satu tempoh masa (dalam istilah penerbitan, praktis ini dipanggil windowing), barulah ia ditawarkan secara Buffet. 
Penyedia perkhidmatan Buffet akan sentiasa aktif bergerak mencari bahan-bahan bacaan baru untuk ditambah ke dalam katalog mereka setiap bulan. Untuk pelanggan, anda mendapat akhbar baru setiap hari, majalah baru setiap bulan dan pelbagai ebook secara berterusan dan konsisten. 

BERSAMBUNG ke Part 3/4.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…