Langkau ke kandungan utama

Migrasi buku ke format digital.

Ada beberapa subjek yang sudah migrasi ke bentukdigital. Ada yang migrasi secara total, ada juga medium digital menjadi komplimentari kepada edisi kertas.

Migrasi Total : contohnya bidang undang-undang. Banyak buku dan statut sudah berpindah kepada bentuk digital. Bidang undang-undang adalah contoh terbaik dimana edisi kertas menghadapi cabaran pupus. Di Malaysia, kita sudah lihat konsolidasi berlaku dimana Malaysian Law Journal (hanya ada 2 yang terkenal : MLJ dan ILBS) sudah dibeli oleh LexisNexis, salah satu unit bawah gergasi Reed Elsevier.

Medium digital menjadi komplimentari kepada kertas : ini boleh dilihat dalam penerbitan kejuruteraan, artitektur, saintifik. Jurnal utama dalam bidang ini memberikan akses komplimentari kepada pelanggan kepada perpustakaan digital mereka.

Subjek yang akan direvolusikan oleh medium digital (tetapi belum berlaku, atau belum ada model yang memberikan keuntungan kepada penerbit) : Pendidikan. Janji bahawa teknologi digital kan merevolusikan bidang ini dari aspek hardware dan juga softwarenya sudah dicang sejak sekian lama. Saya belum nampak model yang memberi keuntungan secara munasabah untuk penerbit. Tanpa untuk yang munasabah dan sustainable saya tidak fikir penerbit akan melaburkan wang mereka dalam bidang ini.

Tetapi, perkara ini masih pada peringkat awal. Buku tetap punya nilai ekonomik, komersil, budaya dan personal - tetapi teknologi digital pasti akan datang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…