05 September, 2007

Migrasi buku ke format digital.

Ada beberapa subjek yang sudah migrasi ke bentukdigital. Ada yang migrasi secara total, ada juga medium digital menjadi komplimentari kepada edisi kertas.

Migrasi Total : contohnya bidang undang-undang. Banyak buku dan statut sudah berpindah kepada bentuk digital. Bidang undang-undang adalah contoh terbaik dimana edisi kertas menghadapi cabaran pupus. Di Malaysia, kita sudah lihat konsolidasi berlaku dimana Malaysian Law Journal (hanya ada 2 yang terkenal : MLJ dan ILBS) sudah dibeli oleh LexisNexis, salah satu unit bawah gergasi Reed Elsevier.

Medium digital menjadi komplimentari kepada kertas : ini boleh dilihat dalam penerbitan kejuruteraan, artitektur, saintifik. Jurnal utama dalam bidang ini memberikan akses komplimentari kepada pelanggan kepada perpustakaan digital mereka.

Subjek yang akan direvolusikan oleh medium digital (tetapi belum berlaku, atau belum ada model yang memberikan keuntungan kepada penerbit) : Pendidikan. Janji bahawa teknologi digital kan merevolusikan bidang ini dari aspek hardware dan juga softwarenya sudah dicang sejak sekian lama. Saya belum nampak model yang memberi keuntungan secara munasabah untuk penerbit. Tanpa untuk yang munasabah dan sustainable saya tidak fikir penerbit akan melaburkan wang mereka dalam bidang ini.

Tetapi, perkara ini masih pada peringkat awal. Buku tetap punya nilai ekonomik, komersil, budaya dan personal - tetapi teknologi digital pasti akan datang.

Tiada ulasan: