Langkau ke kandungan utama

Buku teks 100% percuma - kesan kepada Kedai Buku dan Penerbit

Pengumuman perdana menteri dalam bajet 2008 diterima dengan seronok oleh ramai ibu bapa.

Masalah Cash Flow.

Sebaliknya ramai penjual buku, dan penerbit yang rasa seperti nak demam. Jualan buku teks pasaran terbuka sangat penting kepada turnover kedai pada hujung tahun. Bila jualan ini hilang, maka kedai buku akan mengalami cash flow problem yang bukan sedikit. Bila kedai buku kena krisis aliran tunai, penerbit juga akan terpukul. Bayaran kepada penerbit akan dilambatkan.

Bagi kedai buku yang banyak menjual kepada pasaran sekolah cina, jumlah jualan yang hilang sangat besar. Dianggarka sekolah cina hanya menerima lebih kurang 60% bantuan SPBT. Bakinya semua beli sendiri.

Bagi sekolah kawasan bandar, dianggarkan 70% menerima SPBT. Bagi kedai buku di pendalaman, kesannya tidak begitu teruk, kerana hampir 99% sekolah kampung menerima bantuan SPBT.

Bahaya Kerugian Untuk Petender Kedai buku Sekolah.

Tender bagi menjalankan kedai buku sekolah sudah ditandatangani di banyak sekolah. Kedai-kedai buku yang agresif, sanggup membayar sehingga RM10 permurid untuk mendapatkan tender membuka kedai dalam kawasan sekolah. Ini berdasarkan anggaran bahawa mereka akan dapat menjual buku teks, buku kerja, bahan tamabahan dan alat tulis. Kini komponen terbesar buku teks sudah hilang.

Ada kedai buku yang akan hilang duit tahun ini. Kesannya bayaran kepada penerbit akan terjejas.

Surat Pekeliling Melarang Jualan Buku Latihan Tambahan di Sekolah.

Surat pekeliling ini sudah lama ada. Tetapi pelaksanaannya selalu tidak menjadi. Malah tahun lepas, menteri sendiri sudah melarang jualan buku latihan tambahan, tetapi di tarik balik pada saat-saat akhir atas rayuan penerbit dan penjual buku.

Nampaknya tahun ini akan keluar lagi, dan kemungkinan akan dikuatkuasa dengan tegas. Ada 2 JPN negeri yang sudah menghantar surat pekeliling ini. Maknanya, satu lagi cash flow kedai buku akan terputus.

Mencari Remedi Mengatasi Masalah Ini.

Penerbit dan penjual buku perlu berganding bahu mencari jalan manarik orang ramai, ibu bapa dan pelajar masuk ke kedai semula hujung tahun ini. Jika tidak, ada kedai buku yang mungkin gulung tikar.

Kedai buku adalah satu komponen dalam supply-chain buku yang sangat penting. Jika kedai buku tumbang, maka saluran utama menyampaikan buku kepada masyarakat akan putus.

Kedai buku yang tidak terjejas.

Ada beberapa jenis kedai buku yang tidak terlibat sama sekali dengan krisis ini;
  1. Kedai buku agama - langsung sama sekali tidak menjual buku teks. Bisnes seperti biasa.
  2. MPH/Kinokuniya - juga tidak mementingkan buku teks.
  3. Kedai majalah - mungkin naik. Orang punya lebih banyak wang untuk berbelanja.
Rezeki mereka!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…