24 September, 2007

Buku teks 100% percuma - kesan kepada Kedai Buku dan Penerbit

Pengumuman perdana menteri dalam bajet 2008 diterima dengan seronok oleh ramai ibu bapa.

Masalah Cash Flow.

Sebaliknya ramai penjual buku, dan penerbit yang rasa seperti nak demam. Jualan buku teks pasaran terbuka sangat penting kepada turnover kedai pada hujung tahun. Bila jualan ini hilang, maka kedai buku akan mengalami cash flow problem yang bukan sedikit. Bila kedai buku kena krisis aliran tunai, penerbit juga akan terpukul. Bayaran kepada penerbit akan dilambatkan.

Bagi kedai buku yang banyak menjual kepada pasaran sekolah cina, jumlah jualan yang hilang sangat besar. Dianggarka sekolah cina hanya menerima lebih kurang 60% bantuan SPBT. Bakinya semua beli sendiri.

Bagi sekolah kawasan bandar, dianggarkan 70% menerima SPBT. Bagi kedai buku di pendalaman, kesannya tidak begitu teruk, kerana hampir 99% sekolah kampung menerima bantuan SPBT.

Bahaya Kerugian Untuk Petender Kedai buku Sekolah.

Tender bagi menjalankan kedai buku sekolah sudah ditandatangani di banyak sekolah. Kedai-kedai buku yang agresif, sanggup membayar sehingga RM10 permurid untuk mendapatkan tender membuka kedai dalam kawasan sekolah. Ini berdasarkan anggaran bahawa mereka akan dapat menjual buku teks, buku kerja, bahan tamabahan dan alat tulis. Kini komponen terbesar buku teks sudah hilang.

Ada kedai buku yang akan hilang duit tahun ini. Kesannya bayaran kepada penerbit akan terjejas.

Surat Pekeliling Melarang Jualan Buku Latihan Tambahan di Sekolah.

Surat pekeliling ini sudah lama ada. Tetapi pelaksanaannya selalu tidak menjadi. Malah tahun lepas, menteri sendiri sudah melarang jualan buku latihan tambahan, tetapi di tarik balik pada saat-saat akhir atas rayuan penerbit dan penjual buku.

Nampaknya tahun ini akan keluar lagi, dan kemungkinan akan dikuatkuasa dengan tegas. Ada 2 JPN negeri yang sudah menghantar surat pekeliling ini. Maknanya, satu lagi cash flow kedai buku akan terputus.

Mencari Remedi Mengatasi Masalah Ini.

Penerbit dan penjual buku perlu berganding bahu mencari jalan manarik orang ramai, ibu bapa dan pelajar masuk ke kedai semula hujung tahun ini. Jika tidak, ada kedai buku yang mungkin gulung tikar.

Kedai buku adalah satu komponen dalam supply-chain buku yang sangat penting. Jika kedai buku tumbang, maka saluran utama menyampaikan buku kepada masyarakat akan putus.

Kedai buku yang tidak terjejas.

Ada beberapa jenis kedai buku yang tidak terlibat sama sekali dengan krisis ini;

  1. Kedai buku agama - langsung sama sekali tidak menjual buku teks. Bisnes seperti biasa.
  2. MPH/Kinokuniya - juga tidak mementingkan buku teks.
  3. Kedai majalah - mungkin naik. Orang punya lebih banyak wang untuk berbelanja.
Rezeki mereka!

Tiada ulasan: