24 Mac, 2009

Harakah, Tempat Mengiklan Buku Agama.

Bila Harakah kena gam atas alasan melapor berita yang salah, sensasi dan sensitif (istilah baru - 3S) maka program pengiklanan buku agama juga tersangkut. Oleh kerana pembaca Harakah adalah sumber yang mapan dalam membeli buku agama, maka banyak penerbit mengiklankan buku gama dan politik mereka di dalam Harakah.

Alasan 3S itu alasan Pak Menteri. Tetapi ramai membacanya sebagai tanda kurang keyakinan di pihak BN dalam menghadapi pilihanraya kecil.

Saya menjangkakan dengan pengharaman selama 3 bulan, Sinar terbitan Karangkraf akan mendapat limpahan pembaca Harakah dan Suara Keadilan. Sinar tinggal satu-satunya akhbar popular yang berani memaparkan berita secara neutral dalam bahasa Melayu.

Bagi Harakah sendiri, ini mungkin masa terbaik untuk menguatkan edisi online mereka yang selama ini agak ketinggalan berbanding laman lain seperti malaysiakini edisi bahasa Melayu. Harakah online mempunyai potensi besar untuk mencapai kepada kumpulan pembaca muda, yang rata-rata bergantung kepada internet untuk sumber berita. Masa 3 bulan ini membolehkan mereka melihat secara dalam strategi mereka untuk media baru.

Tiada ulasan: