05 Mei, 2009

PPSMI - Scam Paling Besar Kepada Rakyat Negara Ini

Dasar yang sibuk dipertahankan oleh Dato Hishammudin, pada pendapat saya adalah scam paling besar yang dikenakan kepada rakyat Malaysia.

Menurut beliau, (saya petik dari dalam TheStar)

On the teaching of Science and Mathematics in English (PPSMI), Hishammuddin said the ministry had spent over RM3bil since the introduction of the policy in 2003.

He said RM2.4bil was spent on ICT, RM3.7mil on teacher training and RM6.1mil on teaching incentives.

Kalau betul yang kita risaukan adalah bahasa Inggeris, kenapa tidak belanjakan sahaja wang RM3 Billion itu dalam memperbaiki kelas dan guru bahasa Inggeris kita?

Kita sudah merdeka lebih dari 50 tahun, dan sepanjang itulah kita sudah mengajar bahasa Inggeris. Kalau kita serius dalam memperbaiki kualiti kelas dan pengajaran kita, pasti ini sudah selesai. Benda ini bukan projek moonshot macam Apollo. Ini ELT sahaja.

Kalau bagi RM3 Billion itu pada cikgu bahasa Inggeris - Masalah selesai! Jangan bagi alasan lepas ni tak ada duit pulak nak bantu guru-guru bahasa Inggeris kita.

Tetapi sebaliknya kita belanja RM2.4 Billion untuk beli PC. (Modus Operandi biasa. Beli PC cap ayam tapi bil kepada kementerian mahal-mahal, lepas setahun rosak terburai. Lepas tu repair pulak, atau lagi best beli gantian)

Tak sampai 1% pergi kat cikgu untuk latihan. (Jelas dan nyata langsung tak serius buat latihan)

Dan 0% (zero, ziltch, nil, nada, yilek) pergi kepada cikgu bahasa Inggeris. Pandai-pandai la cikgu bahasa Inggeris ajar anak murid. Tak perlu bagi tambahan apa-apa.

Duit Rm2.4 Billion dah terbang masuk poket orang lain. (Poket siapa huh?)

Saya terfikir kenapa parlimen tak panggil PAC untuk siasat perkara ini. Kenapa projek bodoh dan membazir duit ini yang dibuat. Kenapa tidak pilih cara yang sudah terbukti berkesan dalam mengajar bahasa Inggeris, walhal ada banyak modul bahasa Inggeris yang mantap di pasaran?

p/s : Saya marah sebab duit cukai yang saya bayar yang dibelasah buat projek penipu ini.

2 ulasan:

Anuar Manshor berkata...

TPM kata pagi tadi... RMK9; KPM diberikan RM23.198 Bilion. Kemudian dinaikkan RMRM24.148 Bilion untuk membiayai 17356 projek. Waduh waduh~~~

Arief Hakim berkata...

Kerajaan sekarang bagus kerana komited kepada agenda pendidikan. Ini adalah pelaburan masa depan negara kita.

Tapi, jangan bazirkan wang rakyat kepada projek yang tidak mampan.