Langkau ke kandungan utama

PPSMI - Scam Paling Besar Kepada Rakyat Negara Ini

Dasar yang sibuk dipertahankan oleh Dato Hishammudin, pada pendapat saya adalah scam paling besar yang dikenakan kepada rakyat Malaysia.

Menurut beliau, (saya petik dari dalam TheStar)

On the teaching of Science and Mathematics in English (PPSMI), Hishammuddin said the ministry had spent over RM3bil since the introduction of the policy in 2003.

He said RM2.4bil was spent on ICT, RM3.7mil on teacher training and RM6.1mil on teaching incentives.

Kalau betul yang kita risaukan adalah bahasa Inggeris, kenapa tidak belanjakan sahaja wang RM3 Billion itu dalam memperbaiki kelas dan guru bahasa Inggeris kita?

Kita sudah merdeka lebih dari 50 tahun, dan sepanjang itulah kita sudah mengajar bahasa Inggeris. Kalau kita serius dalam memperbaiki kualiti kelas dan pengajaran kita, pasti ini sudah selesai. Benda ini bukan projek moonshot macam Apollo. Ini ELT sahaja.

Kalau bagi RM3 Billion itu pada cikgu bahasa Inggeris - Masalah selesai! Jangan bagi alasan lepas ni tak ada duit pulak nak bantu guru-guru bahasa Inggeris kita.

Tetapi sebaliknya kita belanja RM2.4 Billion untuk beli PC. (Modus Operandi biasa. Beli PC cap ayam tapi bil kepada kementerian mahal-mahal, lepas setahun rosak terburai. Lepas tu repair pulak, atau lagi best beli gantian)

Tak sampai 1% pergi kat cikgu untuk latihan. (Jelas dan nyata langsung tak serius buat latihan)

Dan 0% (zero, ziltch, nil, nada, yilek) pergi kepada cikgu bahasa Inggeris. Pandai-pandai la cikgu bahasa Inggeris ajar anak murid. Tak perlu bagi tambahan apa-apa.

Duit Rm2.4 Billion dah terbang masuk poket orang lain. (Poket siapa huh?)

Saya terfikir kenapa parlimen tak panggil PAC untuk siasat perkara ini. Kenapa projek bodoh dan membazir duit ini yang dibuat. Kenapa tidak pilih cara yang sudah terbukti berkesan dalam mengajar bahasa Inggeris, walhal ada banyak modul bahasa Inggeris yang mantap di pasaran?

p/s : Saya marah sebab duit cukai yang saya bayar yang dibelasah buat projek penipu ini.

Ulasan

Anuar Manshor berkata…
TPM kata pagi tadi... RMK9; KPM diberikan RM23.198 Bilion. Kemudian dinaikkan RMRM24.148 Bilion untuk membiayai 17356 projek. Waduh waduh~~~
Arief Hakim berkata…
Kerajaan sekarang bagus kerana komited kepada agenda pendidikan. Ini adalah pelaburan masa depan negara kita.

Tapi, jangan bazirkan wang rakyat kepada projek yang tidak mampan.

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…