Langkau ke kandungan utama

Laskar Pelangi - Novel fenomenal di Indonesia.

Laskar pelangi - Novel fenomenal dari Indonesia.

35 ribu naskah terjual setiap bulan.

Sebab apa? saya tidak tahu. Malah pengarangnya juga terkejut dengan populariti novel ini. Peminat beliau ada pelbagai teori, yang cuba menjelaskan daya tarik buku ini.

Ada rakan-rakan yang menghubungi saya selepas Pesta Buku, komplen kenapa acara ini tidak dihebahkan dengan meluas. Saya mohon maaf, kerana acara ini asalnya tidaklah dirancang besar. Lebih kepada kumpulan pembaca dan peminat beliau sahaja.

Paling penting, beliau akan datang sekali lagi ke Malaysia, sebaik sahaja filemnya diluncurkan ke bioskop!

Tonton video temuramah beliau di channel Youtube PtsDotTV.Dan, satu lagi video

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Kelihatan cara penceritaan, ceritanya lain daripada yang lain. Ia begitu jelas dan mudah dibaca walaupun kadang-kadang istilahnya asing.
ibnurabi.
Tanpa Nama berkata…
Assalamualaikum Sdr. Arief,

Pada pendapat saudara sendiri, apakah faktor yang menyebabkan jualan fenomenal ini?

- Ashadi
Arief Hakim berkata…
Salam, saya sendiri tidak tahu apakah faktor-X novel ini yang menyebabkannya meletup di Indonesia. Tunggu filemnya sampai di Malaysia, mungkin novel ini akan meletup juga di kedai buku.
Tanpa Nama berkata…
hi saya dari indonesia. alhamdulillah filem laskar pelangi sudah selesai syuting, sekarang sedang memasuki tahap editing akhir dan penyempurnaan. sountracknya juga sudah selesai rekaman, yang nyanyi band NIDJI, akhir bulan ini akan syuting video klipnya. Doakan saja mudah2an filem ini bisa mewakili indonesia di ajang OSCAR tahun depan. maju terus perfileman berakar budaya asia!

Catatan popular daripada blog ini

Statistik membaca rakyat Malaysia

Petikan dari Utusan hari ini, bawah entri USIM perkayakan buku tempatan.
------------------------

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0208&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htmOleh W. Rahimah DramanHasil kajian profil membaca rakyat Malaysia oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada tahun 1996 itu tidak banyak berubah apabila perangkaan tahun 2005 mendapati hanya 10,310 judul buku dalam pelbagai bidang didaftarkan setahun, berbanding 180,000 judul di China, 116,000 judul di United Kingdom, 60,000 judul di Amerika Syarikat dan 45,000 judul di India. Purata dua naskhah buku yang dibaca oleh rakyat Malaysia dalam tempoh setahun itu pula adalah bahan bacaan santai berupa komik, majalah dan akhbar. Daripada 10,310 judul buku berdaftar setahun yang dihasilkan oleh perangkaan PNM itu pula, hanya 1,273 atau 32 peratus sahaja buku ilmiah yang dikategorikan boleh meningkatkan minda, inovasi dan keilmuan kepada pembaca. Yang lain adalah bahan bacaa…

Kedai buku terpakai - satu penilaian semula

Sengaja digunakan tajuk klise yang biasa dipakai dalam kertas akademik.

Akhir-akhir ini saya cuba mengumpulkan buku-buku biografi individu dan juga syarikat media utama dalam dunia. Kebanyakkan buku ini pernah terbit dalam tahun 80an (era 'greed is good') dan 90an (era 'internet bubble'). Sangat sedikit yang boleh dicari dalam kedai buku besar.

Saya terjumpa beberapa tajuk dalam subjek ini di kedai-kedai buku terpakai.

Sistem penjualan buku hari ini tidak membenarkan banyak buku mempunyai jangka hayat yang lama di rak. Kedai buku besar biasanya hanya mahu menjual frontlist (buku baru), bestseller dan juga backlist yang evergreen sahaja. Ini realiti peruncitan buku hari ini.

Untuk mencari buku-buku lama, dalam konteks ini terbit lebih dari 3 tahun lepas dan kurang popular, kita perlu pergi ke perpustakaan atau kedai buku terpakai.

Rare book itu subjek lain.

Ebook di Malaysia tahun 2017 (Part 1/4).

Hari ini, pembaca tempatan dalam bahasa Melayu, yang mahu buku dalam format ebook sudah ada pelbagai pilihan.

Servis ebook dalam bahasa Melayu boleh dikelaskan kepada beberapa jenis;
Pay Per Download (PPD), atau dipanggil juga a la carte, Subscription atau dipanggil juga sebagai ebook buffet, Pinjam dari perpustakaan digital (elibrary), danSelf publish platform yang rata-rata menawarkan pembacaan secara percuma. Semua bergantung kepada jenis buku yang kita mahu, dan bajet.

A. Kategori Pay Per Download, atau a la carte.

Konsep yang paling awal, dan paling difahami oleh pembaca ebook. Pilih ebook, bayar dan ebook yang telah dibeli akan kekal dalam pustaka anda (selagi platform itu masih hidup).

Di Malaysia khususnya, pemain utama konsep ini ialah Google Play Books. Google Play sudah terbina dalam setiap telefon Android. 

Dalam Google Play, pilih Books.

 Kemudian pilih Books in Malay.
Ada beribu-ribu tajuk buku tempatan kini dijual di dalam Google Play Books.

Kedai Play Books menawarka…