19 April, 2008

Laskar Pelangi - Novel fenomenal di Indonesia.

Laskar pelangi - Novel fenomenal dari Indonesia.

35 ribu naskah terjual setiap bulan.

Sebab apa? saya tidak tahu. Malah pengarangnya juga terkejut dengan populariti novel ini. Peminat beliau ada pelbagai teori, yang cuba menjelaskan daya tarik buku ini.

Ada rakan-rakan yang menghubungi saya selepas Pesta Buku, komplen kenapa acara ini tidak dihebahkan dengan meluas. Saya mohon maaf, kerana acara ini asalnya tidaklah dirancang besar. Lebih kepada kumpulan pembaca dan peminat beliau sahaja.

Paling penting, beliau akan datang sekali lagi ke Malaysia, sebaik sahaja filemnya diluncurkan ke bioskop!

Tonton video temuramah beliau di channel Youtube PtsDotTV.Dan, satu lagi video

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kelihatan cara penceritaan, ceritanya lain daripada yang lain. Ia begitu jelas dan mudah dibaca walaupun kadang-kadang istilahnya asing.
ibnurabi.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum Sdr. Arief,

Pada pendapat saudara sendiri, apakah faktor yang menyebabkan jualan fenomenal ini?

- Ashadi

Arief Hakim berkata...

Salam, saya sendiri tidak tahu apakah faktor-X novel ini yang menyebabkannya meletup di Indonesia. Tunggu filemnya sampai di Malaysia, mungkin novel ini akan meletup juga di kedai buku.

Tanpa Nama berkata...

hi saya dari indonesia. alhamdulillah filem laskar pelangi sudah selesai syuting, sekarang sedang memasuki tahap editing akhir dan penyempurnaan. sountracknya juga sudah selesai rekaman, yang nyanyi band NIDJI, akhir bulan ini akan syuting video klipnya. Doakan saja mudah2an filem ini bisa mewakili indonesia di ajang OSCAR tahun depan. maju terus perfileman berakar budaya asia!